Maleri Grete Andersen

Grete Andersen, en fantastisk kunstner som maler natur

Maleri Grete Andersen 

Grete Andersen er en av våre mestselgende kunstnere. Hun maler flotte fjell og landskap. Grete har en egen evne til å få frem dybde i sine malerier.De som betrakter malerier til Grete, beskriver ofte at de føler de kan gå inn i maleriet. 

Grete stiller ut malerier på Galleri2b, sin Pop up store på Oppsal senter. Hver gang Grete henger opp et maleri, tar det kort tid før det er solgt. De som betrakter malerier til Grete, beskriver ofte at de føler de kan gå inn i maleriet. 

Grete Andersen

 

 

Kunstinteressen startet tidlig

Grete begynte tidlig å interessere seg for kunst, og har likt å tegne siden hun var liten. På ungdomsskolen var tegning, form og farge favorittfaget, og sammen med 2 andre klassevenninner ble hun invitert til å dekorere den ene veggen i skolens svømmehall. Veggen ble til et flott maleri som ble stående i flere år. Kunsthistorie var også et fag hun likte godt, og hun skrev særoppgave om Christian og Oda Krogh. De fleste lekser og oppgaver hadde som regel noen tegninger med seg.

 «Læraren min på ungdomsskolen, Mildrid (Milla), var ein pådriver på at eg skulle gå vidare på ei kreativ linje på videregåande. Eg vurderte det lenge, men landa til slutt på allmennfaglig linje på Voss Gymnas med mål om å bli fysioterapeut», sier Grete på vestlandsdialekt.

I løpet av de tre årene på Gymnaset endret målet seg noe, og det ble dermed hverken fysioterapeut- eller en direkte kunstutdannelse. Men siden den gang har interessen for å skape noe bare økt.

Grete er opptatt av at det er viktig å sette seg mål, og samtidig være rolig på at mål kan endre seg, og at det er helt ok å endre mening undervegs. Tørre å drømme stort, og finne vegen som kan føre deg dit.

 «Eg liker å sjå at det eg lager blir noe konkret. Eg er nok ein ferdigstiller i det meste eg gjer, og liker å bli ferdig med ting når eg først setter i gang, for så å gå i gang med noe nytt»

 

En eventyrlysten dame 

Grete har alltid gått litt mot strømmen, og ikke gjort det som alle andre gjorde eller som var forventet. Reiselysten kom tidlig, først med språkreise i England som 17-åring, og deretter work and travel program i Bournemouth, England etterfulgt av reiselederskole på Gran Canaria som 20-åring. Hun har alltid jobbet ved siden av studiene, og har dermed klart å tjene nok til å kunne reise.

 

Hun såg for seg ett år eller to i hovedstaden på sikt. Men selv om studieretningen hun ønsket også fantes i Oslo, falt valget likevel på Harstad. For så langt nord hadde hun aldri vært før, så det måtte prøves. Sammen med en venninne startet hun studiene der, og hun ble raskt betatt av den dramatiske naturen og lyset i nord. Hver sesong hadde sin sjarm. Hun trivdes godt med både mørketid og midnattssol, og ikke minst blant de herlige folkene hun ble kjent med.

 

Etter 2 års studier i Harstad flyttet Grete til Madrid og tok siste året av Bachelorutdannelsen i den pulserende spanske hovedstaden. Plutselig hadde hun fått seg fast jobb der nede, og et liv blant spanjolene. Det skulle gå nesten 3 år før hun i 2005 flyttet tilbake til Norge og Oslo denne gang. Med seg hadde hun det spanske språket og enda noen opplevelser i sekken.

 Siden har hun blitt boende på østlandet. Kunsten har opptatt henne mer og mer de senere årene, og hun har utviklet seg veldig innen ulike teknikker. Alle reiseopplevelsene og mennesker hun har møtt på vegen har vært med og inspirert kunsten hun lager i dag på hver sine måter.

 «Eg er opptatt av at folk skal finne noe gjenkjennbart i maleriene mine, noe som berører på ein spesiell måte», forklarer Grete.


Mennesker og natur inspirerer Grete som kunstner

Grete Andersen

Kunsten har opptatt Grete, mer og mer de senere årene, og hun har utviklet seg veldig innen ulike teknikker.
Alle reiseopplevelsene og mennesker hun har møtt på vegen har vært med og inspirert kunsten hun lager i dag på hver sine måter. «Eg er opptatt av at folk skal finne noe gjenkjennbart i maleriene mine, noe som berører på ein spesiell måte.»
 

 Oppveksten på Voss

 «Eg er veldig takknemlig for barndommen min på Voss, med flotte foreldre, søsken og andre familiemedlemmer og venner som eg er veldig glad i. Pappa var alltid med på fotballtreninger, kamper, slalomtreninger og renn. Eg husker framleis lukten av nystekte horn og rundstykker som mamma laga til me kom heim. Rein lykke. Dei har begge to alltid stilt opp for meg og søsknene mine, og det gjer dei framleis den dag i dag. Me er veldig heldige og glade for dei fine foreldra våre.

 

Mamma er frå Raudeberg nær Måløy, og kvar sommar reiste me opp der noen veker på ferie. Me elska å være nede i fjæra, fange krabber og bli med morfar ut med båten. Synet og lyden av havet gir meg ein eigen ro, eg kan sitte og sjå utover havet lenge og bare la tankane flyte. Eg har framleis tanter og onkler både der og nær Ålesund, og det er alltid kjekt å besøke dei. På Voss har eg i tillegg 5 tanteunger som eg er nært knytta til, så det blir ein del turer over fjellet gjennom året. Eg er veldig glad for oppveksten på vestlandet, og familien min er veldig viktig for meg.»

 

Svalbard 

Maleri Grete Andersen

«Ein anna plass eg alltid har kjent ein dragning mot, er Svalbard. Første gongen eg kom dit forelska eg meg helt. Den mektige og urørte naturen. Dei storslåtte fjellene. Lyset. Og stillheten. Den totale stillheten som ein finn veldig, veldig få plasser. Svalbard er ein plass eg kan returnere til gong på gong, trekke meg litt tilbake og bare være. Det er forresten eit godt etablert kunstmiljø i Longyearbyen, og mange kunstnarar har blitt betatt av det magiske lyset der oppe. Både vestlandet, Nord-Norge og Svalbard ligg tett til hjertet mitt.

 Eg trur det er noe med villheten i fjella, det spesielle, det som er litt utenom det vanlige.

Eg trives i tillegg godt når det er litt ruskete vær, då kjem nok vestlendingen i meg fram. Austlendingane er godt vant med sol og finvær, dei er heldige på den måten. Men det må være litt VÆR avogtil», sier Grete smilende.

 Grete trives godt på østlandet og har slått seg til ro her, men Romerike mangler fjellene….Kanskje det er derfor hun stadig trekkes mot vest og mot nord? Grete er en kreativ kunstnersjel som gjerne går tur i stormfullt vær og som helst bader i minusgrader. Gjerne på Svalbard, eller en snøfylt januardag på fastlandet.

 Havet, lyset og fjellene har stått sterkt i henne lenge, og dette vises også igjen i Gretes malerier.

 

Grete elsker å leve i nuet 

«Eg liker å være i nuet, og prøver å ikkje tenke så langt framover. Være tilstede her og no, og være takknemlig for alt eg har og alt eg får oppleve. Eg er nok ganske impulsiv når det kjem til ting eg ønsker å gjere eller plasser eg vil oppleve, kurs eg ønsker å ta.

 

Eg trur det er viktig å gjere litt meir som Per Fugelli sa: «En god resept på et godt liv er å gi litt mer faen».  Både i kva andre meiner, og redselen for at noe kan gå galt. Eg synes det er ein uting å bruke energi på masse bekymring. Bruk tid med dei du er glad i, gjer noe fint for andre, finn det som gir deg glede og bli kjent med deg sjølv. Bruk tida me har her på jorda godt, og ikkje sov mens du er våken, som noen så fint sa ein gong. Vær våken for mulighetane som dukker opp, og grip dei. Og ha det mest mulig bra undervegs. Dei siste to årene har jo vist oss at me ikkje aner kva morgendagen bringer.

 
Eit anna sitat av Per Fugelli som eg liker godt og som gjerne oppsummerer litt av det, er dette: «Det er bare en måte å bli trygg på: Vi må inngå samliv med fare. Vi må godta at det forferdelige kan skje. Hvis vi forventer null risiko og total beskyttelse, blir vi evig redde. Absolutt trygghet er umulig.»

Maleri Grete Andersen

 

En kunstner blir til 

Grete husker godt den første utstillingen hun skulle ha, og hvor nervepirrende det var å skulle vise frem maleriene hun hadde lagt så mye sjel i. Ved vinduet satt det en eldre herremann. Han kikket på maleriene og spurte om hun hadde kunstutdannelse. Det viste seg å være en tidligere venn av Pushwagner, som hadde vært kunstner selv. Hun svarte at det hadde hun ikke. Han nikket anerkjennende, og sa noe hun har tatt med seg videre: «Du har en fri og utilgjort måte å male på som treffer midt i hjertet». For en ny kunstner betød disse ordene mye.

 «Kunst kan være så mangt, og ekte kunst kan kanskje definerast ut i frå kva som skjer av følelser og tanker hos den som betrakter maleriet, og ikkje minst hos kunstneren sjølv i maleprosessen», utdyper Grete.

 Hun maler mest med akryl, og maleriene utvikler seg stadig. Hun har flere prosjekter på gang, og søker alltid etter å videreutvikle ulike teknikker.

 

Kjærligheten 

Maleri Grete Andersen

I august i fjor giftet hun seg med sin kjære Odd, og sammen bor de på Leirsund utenfor Lillestrøm med tre katter og Odd sine barn 50%.

 

Grete har alltid vært glad i hester, og et av målene i år er å ta opp igjen hesteridning. De siste 3 årene har det derimot handlet om en annen type hestekrefter. Sammen med Odd herjer hun nemlig rundt på Norges racerbaner med motorsykkel om sommeren, og stortrives med hobbyen. «Det er ein fin kombinasjon av hobbyer: å kjenne adrenalinet på banen, og den rolige, indre reisen som malingen gir meg. Roadracing-miljøet er veldig inkluderande, og alle hjelper til om det skulle være nødvendig. Det er ein fin hobby å ha sammen som par, og eg er heldig som har ein partner som hjelper meg med blant anna det mekaniske. Han er i tillegg ein veldig dyktig pilot, og eg har mykje å lære av han ute på banen.»

Maleri Grete Andersen

 

Grete har verdens beste assistenter 

Maleri Grete Andersen

I underetasjen hjemme har Grete eget atelier. De tre kattene stortrives i atelieret når Grete maler. Rampus legger seg helst oppå penslene og sover, mens Sara og Tigern vil ligge på fanget, aller helst samtidig. Det er ikke alltid like enkelt å være effektiv når de 3 såkalte maleassistentene er der, men produktiviteten stopper ikke opp av den grunn, og nå males det for fullt. I mars skal hun ha separatutstilling på Dyranut Fjellstova på Hardangervidda for 4. året på rad.

 Dyranut er sesongåpent, og holder åpent fra mars til medio september. Gretes fjellmaleri passer godt inn i miljøet der oppe, og henger der hele sesongen. I mai er det duket for utstilling på Biblioteket i Lillestrøm, og i tillegg er maleriene hennes tilgjengelige på Galleri2B sine nettsider. Hun tar også bestillinger på motivet du måtte ønske.

 Grete Andersen, er en av våre mestselgende kunstnere. Kontakt oss hvis du har et spesielt ønske, eller du vil bli varslet når vi legger ut nye malerier av Grete. 

Trykk her for å se maleriene til Grete Andersen

 

 

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar